Hoe een Extrusion Profiles maken | NL

JS Maart-2017
Soorten Extrusion profielen.
Plaats waar de Extrusion profielen staan.
Enkelvoudige Extrusion profielen.
Samengestelde Extrusion profiel
Hoe een Extrusion profiles tekenen

Soorten Extrusion profielen

(Back to Top)

De functie van dit document is om informatie te geven over het aanmaken en gebruiken van Extrusion profiles.

Er kunnen 2 soorten extrusion profiles aangemaakt worden enkelvoudige extrusion profiles en samengestelde extrusion profiles. Ook kunnen er uitsparingen in een extrusionprofile worden toegevoegd, om holle profielen te kunnen maken.

Plaats waar de Extrusion profielen staan

(Back to Top)

In de hsbComany map op de harde schijf is een map profiles aangemaakt. Hierin bevind zich een autocad tekening (standaard is dit profiles.dwg) in deze tekening kunnen de extrusion profiles aangemaakt worden.

Voor het aanmaken van het extrusion profile is het nodig dat de juiste tekening geopend is . In deze tekening wordt een tekening geplaatst van de vorm die de extrusion profile moet hebben. Deze vorm bestaat uit één of meerdere gesloten polylijnen.
Men kan meerdere profielen in 1 tekening maken of men maakt een tekening per profiel.

Enkelvoudige Extrusion profielen

(Back to Top)

Axis Reference point
Timber Properties (Will overwrite Timber properties)
Beam Cut Tool Type (This option specifies the tool to use for Beam cuts)

Een enkelvoudige extrusion profile bestaat uit één gesloten polylijn. Als voorbeeld is een IPE profiel gebruikt.

Met het commando hsbGeneral\Extrusion profiles\create extrusion profile wordt het extrusion profile aangemaakt. Dit gebeurd op de volgende manier.
  • Eerst moet de polylijn geselecteerd worden. Nadat dit gebeurd is verschijnt het volgende scherm.

In dit scherm kunnen een aantal onderdelen ingevuld worden. Hieronder een beperkte uitleg hiervan.

Name - de naam van het extrusion profile.
Height – de hoogte, dit zal automatisch in gevuld worden.
Width - De dikte, dit zal automatisch in gevuld worden.
Tongue height – De hoogte van de veer (dit wordt gebruikt bij blokhut profielen).
Text height - Hoogte van de tekst die gebruikt wordt in het plaatje.
Tool ID (for CNC) - Machine specifieke instelling.
Unit – Wat voor eenheden worden er gebruikt (mm of inches).

Axis Reference point

(Back to Enkelvoudige Extrusion profielen)

Hier wordt het invoegpunt bepaald van de extrusion profile (in het kopse vlak). Hierin zijn 3 mogelijkheden:

• User Defined - Het punt wordt door de gebruiker zelf aangegeven.
  • Centroid - In de as van het extrusion profile.
  • Bounding Box centroid - In de as van de bounding box.
Nota: Dit moet je selecteren voor de log profielen.

Timber Properties (Will overwrite Timber properties)

(Back to Enkelvoudige Extrusion profielen)

In deze velden kan informatie worden weggeschreven die in de database of de shopdrawings weer gebruikt kan worden.

• Name - de naam van het extrusion profile.
  • Material – Materiaal van de balken.
  • Grade – Sterkte van de balken.

Beam Cut Tool Type (This option specifies the tool to use for Beam cuts)

(Back to Enkelvoudige Extrusion profielen)

Hierin wordt de vorm bepaald die de extrusion profile uitsnijdt in een andere balk.

• Box – Hier bepaal je een Box uitsnijding.
  • Round - Hier bepaal je een Ronde uitsnijding.
  • Scalable profile – Door deze optie te kiezen word de verschaling van de profiel vorm automatisch gemaakt als je de sectie veranderd.
  • Use cutting profile – Dit is gemaakt geweest voor een specifike klant, je kunt hiermee een gat in de profile maken. Dit is niet toepasbaar voor log profielen.
Nadat alle gegevens zijn ingevuld en op OK is gedrukt wordt er gevraagd om het “reference point te selecteren. In de meeste gevallen is het dan voldoende om een keer op enter te drukken. Als dit gebeurd is, zal het extrusion profile gereed zijn om te gebruiken.

Note: Al deze informatie zal bewaard worden in een tekening die onder de hsbCompany\profile\*.dwg file staat.

Samengestelde Extrusion profiel

(Back to Top)

Uitsparing toevoegen.
Inladen van de profielen.

De basis van een samengestelde extrusion profile is hetzelfde als een enkelvoudig profiel.

Bij onderstaande afbeelding kan van de grijze\Zwarte rechthoek de extrusion profile gemaakt worden.

• Selecteer de rechthoek, selecteer hsbGeneral\Extrusion profiles\create extrusion profile, de Extrusion Profile dialoog venster zal openen, vul de gegevens in.
  • Selecteer OK.
Nadat van de rechthoek een extrusion profile is gemaakt, kunnen de overige objecten toegevoegd worden.
  • Dit kan gedaan worden door de extrusion profile te selecteren en daarna op de rechtermuisknop te klikken.
  • Selecteer in het rechtermuisknopmenu “Add Component”.

Er verschijnt een scherm waarin de naam en het materiaal van het component kan worden ingevuld.

Ook kan de kleurt bepaald worden van het component. Deze kleur komt terug in de uiteindelijke extrusion profile. Nadat alle componenten zijn toegevoegd, is de extrusion profile gereed.

Uitsparing toevoegen

(Back to Samengestelde Extrusion profiel)

Als er een hol profiel gemaakt moet worden (kokerprofiel bijvoorbeeld), dan kan deze ook uitgetekend worden met gesloten polylijnen. Van de buitenste polylijn kan een extrusion profile
gemaakt worden, de binnenste polylijn wordt toegevoegd door middel van het rechtermuisknopmenu. Er moet dan gekozen worden voor “Add hole”.

Inladen van de profielen

(Back to Samengestelde Extrusion profiel)

Als de nodigde extrusion profiles aangemaakt zijn, kunnen deze in de tekening worden geladen.
Dit gebeurd met de “Extrusion profile manager”.
Dit commando is te vinden in het pull down menu hsbGeneral\Extrusion profiles\Extrusion Profile manager.
Onder “Available profiles” bevinden zich alle aangemaakte profielen. Als er een profiel geselecteerd wordt, kan deze via de “import” button onder “imported profiles” geplaatst worden.
Hierna kan het profiel in de tekening gebruikt worden.

Hoe kun je een Extrusion profiles tekenen

(Back to Top)

Je kunt extrusion profielen op verschillende manieren gebruiken.

Gebruik in de Timber (hsbTimber Module)
Gebruik in de Log (hsbLog Module)
Gebruik in de Vloer/Dak elementen (hsbElement Module)
Gebruik in de wand detail (hsbWall module)

Gebruik in de Timber (hsbTimber module)

(Back to Hoe kun je een Extrusion profiles tekenen)
  • Teken een losse balk met het commando hsbTimber\Beam.
  • In de Beam dialoog venster selecteer de optie Extrusion profile (D).
Note: Al de profielen die je hebt geimporteerd zullen in deze lijst staan.

Gebruik in de log (hsbLog Module)

(Back to Hoe kun je een Extrusion profiles tekenen)

Als je een log wand defineert dan moet je ook een extrusion profile selecteren.
  • Selecteer het command hsbLog\ Log wall definitions of
  • selecteer het volgende icon in de toolbar
  • De Log wall definition dialoog venster opend en selecteer de NEW knop.

• De Wall definition dialoog venster opend.
  • Geef een naam en code aan de log en selecteer de bijhorende extrusion profile.

• Now the log wall definition with a custom extrusion profile is ready to be used!!
  • Do this for all the logs you will be using. hsblog\ Log wall definitions.

Gebruik in de vloer/dak elementen (hsbElement Module)

(Back to Hoe kun je een Extrusion profiles tekenen)

Als je Vloer of dak parameters wil gebruiken dan krijg je hier ook de optie om een ‘’Beam profile’’ te gebruiken.

Gebruik in de wand detail (hsbWall module)

(Back to Hoe kun je een Extrusion profiles tekenen)

Bij het aanmaken van wandtypes kan het profiel gekozen worden bij “Beam profile” in het “create wall type scherm ”.